Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 10. 2019

 TakJo, CHCI nědo dodat k jednomu z diskusních témat na poslední páteční společné sešlosti, možná čas tam tomu věnovaný byl poměrně krátký, přesto názory dosti příznačné. Že jsem se na místě nechtěl tolik vyjadřovat, i to málo však mohlo pro někoho být až dost, má ten důvod, že nikoho nepotřebuju přesvědčovat, o ničem, jelikož si nemyslím, že to má (hlavně v podobných okamžicích) nějakou cenu. To bohužel:-(. Ale bohudík se najdou jiní, kteří onen vzývaný obsah dokáží přiblížit dost dobře, aby mi to za pokus stálo;-).

 Celé toto je vlastně jen díky drobnosti v textu, na kterou jsem narazil na netu jakožto trefný obrat v anotaci komentáře Petra Fishera na aktuálně.cz s názvem "Němci jedou zeleným expresem, my čekáme u vedlejší koleje. Zaplatíme víc", která zní takto:

  Kdyby to nebylo k pláči, člověk by se nepřestával smát. Zatímco se nad půllitrem dohadujeme, jak nemocná je Greta Thunbergová, schvalují Němci jedno klimatické opatření za druhým. Lze se tomu jistě po česku posmívat, ta rozhodnutí ale dopadnou i na nás - ekonomicky vzato 17. spolkovou zemi.

Začátek článku vypovídá o jeho obsahu: 

  Když se na konci září dohodla německá vláda na balíku kroků, které mají do roku 2030 neutralizovat tamní uhlíkovou stopu, zdejší média to prakticky ignorovala. Německý Klimapaket je přitom v mnoha směrech velmi poučný.

 Tím nejpoučnějším ohledem je už samotný fakt, že Němci neztrácejí čas a jednají. Rychle a poměrně razantně. Z boje s následky klimatických změn udělali jedno ze stěžejních politických témat. Ba přímo téma hlavní, které natáčí veškeré snažení společnosti směrem k všeobecné udržitelnosti: života, byznysu, demokratického prostředí.

... zbytek si lze přečíst v odkazu zde: https://nazory.aktualne.cz/nemci-jedou-zelenym-expresem-my-cekame-u-vedlejsi-koleje/r~c8c230e6f0cc11e9b259ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 Jo a ještě něco k tomu proč a jak nahlížet na nejen výše uvedené věci, mě zaujaly názory (do jisté míry bývalého) karatisty a osobního kouče Pavla Morice v rozhovoru, který je uvozen odstavcem:

 Společnost je zhypnotizovaná a pořád něco následuje, ale nic neobjevuje z hloubky sama sebe. Sport mi to karate dost otrávil, najednou jsem viděl haly nacpané stresem s nervózními rodiči a trenéry, ale málo radosti. Pro svůj pseudoblahobyt ničíme Zemi a lidé to nevidí, protože jsou znecitlivělí systémem, do kterého se narodili, dodává Moric.

 Odkaz na shlédnutí na DVTV: https://video.aktualne.cz/dvtv/neco-je-s-nami-spatne-jsme-fetaci-uspechu-jen-prebirame-syst/r~9d72cc28f24511e99ec9ac1f6b220ee8/

 No, jen mi zas nikdo neříkejte, že i tyhle lidi někdo řídí! Z výše uvedeného by se člověk mohl dokonce dovtípit, že to mu je spíš naopak. Asi tak.