Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohár STK Zbraslavec 2022 - XXVIII. ročník

Hráno v sobotu 2. 7. na hřišti Pod kaštany, hrací doba 2x15 min. Počasí – skoro jasno, teplota podle předpovědi 22-26°C. Rozhodčí Vladimír Švancara.

 

Poděkování patří též našim podporovatelům:

Antonín Doležel, Lubomír Křepela, Obec Zbraslavec, Pila Radim Křepela, Restaurace & hotel Rudka, TGA s.r.o., Truhlářství Petr Křepela

 

Výsledky:

zápas 1-sk. A: Šošůvka – Kripl tým Drnovice 4:2(3:2) 2 Novák, Doležel, Kadlec – P. Bednář, Vichta

Los tomu chtěl, aby ve třetím ročníku v řadě nastoupili do úvodního duelu Drnovice. A tentokrát jim úvod vyšel znamenitě, když se po ani ne pěti vteřinách (patrně nejrychlejším gólem historie turnaje) ujali vedení. Šošůvka se delší čas nemohla dostat do herního tempa, čemuž jim snad mohl dopomoci ještě druhý po teči obránce nešťastně inkasovaný gól. Do půlky se však skóre přece jen otočilo ve prospěch favorita, a to nejen tohoto duelu, ale i bez přehánění i celého turnaje, a to i díky jednomu vlastenci Drnovických. Ve druhé půli měli už navrch favorité, ovšem přes několik šancí na obou stranách padl už jen jeden gól, kterým Šošůvka výhru potvrdila.

z.2-sk.B: Zbraslavec – Bejvalá PLL Lhota u Lysic 2:5(2:2) Adamec, Křepela – 2 P.Jonáš, 2 Španěl, Dvořáček

Úvod zápasu se nesl v opatrném duchu a opticky tak vlastně vypadal duel celý vyjma rozhodujících okamžiků, kdy zkušení borci LPP dokázali využít našich chyb stejně jako několika dobrých střeleckých pozic, v nich měli až příliš vysokou úspěšnost. Přitom utkání jsme gólově načali lépe my, jako domácí, když jsme dokonce dvakrát vedli, ale pak přišly ony čtyři přesné střely soupeře a v samém závěru ještě pátá po samostatném úniku zakončeném Špáňovým chladnokrevným blafákem.

z.3-sk.A: KT Drnovice – FC Sebranice 2002 0:8(0:2) 3 R.Bednář, Kubín, Bačovský, Páral, Pinkava, Štoudek

Po sedmi letech se u nás na turnaji objevila FC Lhota u L. a z dnešní sestavy tehdy v roce 2014 za ně nastoupili 4 hráči. To Drnovičtí znají zdejší prostředí přece jenom více, také kariérní zkušenosti měly hrát spíše pro ně. Přestože to pro ně po otočení skóre jen několik málo minut před koncem vypadalo výtečně, tak v krátkém čase dvě inkasované branky po sobě, navíc hodně nešťastné – vlastní a vzápětí střela z trestného kopu – vše naprosto otočily a o nepostupujícím ze skupiny bylo rozhodnuto.

z.4-sk.B: Bejvalý LPP – KMK Újezd u Kunštátu 3:2(1:0) 2 Zeman, Španěl – Banya, Macháček

Duel dvou spolufavoritů naší skupiny [jelikož my jsme se za ně při letošní slabší sestavě a to nakonec i početně, když nám chyběl Honza a spol. a též Crhy, jenž prý od čtvrtka letěl z Ameriky(?) a Peťa K, který letěl nezmámo odkud kam...] byl od začátku vyrovnaný a vzhledem k rychlostně a důrazem vybaveným borcům Újezda, měli hračičky LPP, co dělat aby tyto zbraně soupeře eliminovali. Zpětně, co si pamatuju, tak LPP vedli 2:0 a 3:1, takže by se dalo říct, že měli vývoj pod kontrolou a po zásluze si zajistili výhru v naší skupině.

z.5-sk.A: Sebranice – Šošůvka 1:0(0:0) R.Bednář

Pro přímý souboj o výhru ve skupině byly karty rozdány jasně, když Sebranicím stačila remíza. První půlku měli navrch podle mě jasně Sebranice, ale přes několik příležitostí jim obrana Šóvky a taktéž gólman skórovat nedovolili. Druhou půli se situace herně otočila, a více se útočilo na polovině Sebranic. Ovšem ani tato herní převaha nevedla k úspěchu, takže rozhodl až výpad na druhé straně chvíli před koncem, který přinesl výhru Sebranicím a též onu výhru ve skupině.

z.6-sk.B: KMK Újezd –Zbraslavec 5:2(3:0) 2 Vodák, Všianský, Vichta, Banya – 2 Blaha

Souboj o druhé místo se nám domácím příliš nepovedl, přestože jsme nehráli myslím nijak odevzdaně, bohužel několik nedůrazných situací před naší brankou vedly nejdříve k penaltě za nastřelenou ruku u těla - no budiž, když už teda se nám rozhodčí rozhodl nenadržovat:-) – z níž jsme dostali první gól. Druhý po chvilce jsem způsobil lacinou ztrátou míče právě na naší půlce, což soupeř zužitkovat v gól nezaváhal a když jsme do půlky dostali i třetí, tak bylo víceméně jasno, že se letos do semi nepodíváme. Navíc se zranil Pája, kterého sice improvizovaně zastoupil Vlasťa Šmerda, ale to už nehrálo tolik roli. Navíc naše útočné snahy o zvrat přinesly šance soupeři, který při nich ještě dvakrát skóroval, takže jsme se mohli po dvou brankách Pahýla během posledních tří minut radovat už pouze z více přijatelné podoby výsledku:-(.

 

tabulky: A:

1.

Sebranice

2

0

0

9:0

6

2.

Šošůvka

1

0

1

4:3

3

3.

Kripl tým Drnovice

0

0

2

6:8

0

B:

1.

Bejvalý LPP Lhota u L.

2

0

0

8:4

6

2.

KMK Újezd u K.

1

0

1

7:5

3

3.

Zbraslavec

0

0

2

4:10

0

 

z.7-o 5. místo: Drnovice Kripl Tým – Zbraslavec 0:4(0:0) 2 Adamec, Kubíček, Vrbka

Potřetí v řadě usiloval Kripl tým o páté místo, ale tentokrát je čekal sice nepočetný, ale o to více motivovaný domácí tým, kterému předchozí dva duely nevyšly podle představ, resp. měl v nich, troufnu si říct, navíc než jak to dopadlo. Jednak Drnovice prosadili prodloužení obvyklé délky utkání tohoto duelu na 2x15 min, což zas tak velké trápení při pohledu na hru snad přihlížejícím nepřineslo. Nám hráčům možná sice déle trvalo, než jsme se zbavili bohorovnosti (ne)významu tohoto duelu, aby ve druhé půlce konečně začaly padat branky. To už jsme měli za sebou největší šanci utkání, v níž po samostatném úniku Sniper netrefil (4m širokou) bránu. Ve druhé půli se právě do této brány vešly celkem 4 kousky, takže o jasné výhře domácího týmu nebylo pochyb. Soupeře mě pak bylo až líto, neb jim (s výjimkou prvních 10 min. úvodního duelu) nevyšel celý turnaj, holt se sportovní formou je někdy potíž.

z.8-semifinále 1: Sebranice – KMK Újezd 2:0(1:0) Bednář, Dvořák

Mezi čtveřicí postupujících do semifinále jsem letos neviděl větší kvalitativní rozdíly, což nebývá zvykem ani na našem turnaji. Nakonec to obě semifinále potvrdila, když se hrály vyrovnané duely a o vítězi rozhodlo málo. V tomto duelu Sebranice vedli a když nedovolili soupeři vyrovnat a naopak přidali ve druhé půli pojišťovací gól bylo o jejich finálové účasti jasno.

z.9-semifinále 2: Šošůvka – Bejvalý LPP 3:2(asi 1:1) Novák, Maňoušek, Doležel – P.Jonáš, Setnička

Pokud si dobře vývoj pamatuju, tak do vedení šla Šošůvka, a to dokonce dvakrát, aby LPP pokaždé vyrovnali a zadělali tak na dramatický závěr, kterému nechtěně napomohl i rozhodčí, podle mě necitlivě posouzeným trefením si po kopu vlastní ruky hráče LPP (pravidla hraní rukou teda neznám, takže se nebudu pouštět do větších provolání), a z následného trestňáku Šošůvka chvíli před koncem se potřetí ujala vedení, a jak to bývá jedním (polo)přehmatem věci nekončí, tak Laďa na druhé straně posoudil držení útočníka Lhoty jako faul, ovšem situaci vytáhl asi v rámci dostatečnosti kompenzace před brankoviště, ale vyrovnání tento přímák už nepřinesl, čímž patrně zůstal v mysli nejednoho aktéra pocit nespravedlnosti. Nutno dodat, že to tito přešli, pokud vím, sportovně.

z.10-o 3.místo: KMK Újezd – Bejvalý LPP 2:3 Macháček, Banya – Setnička, Dvořáček, Jonáš

Druhé měření sil těchto soupeřů vypadalo podobně jako to první, vyrovnanou hrou, kdy zjevně navrch neměl ani jeden ze soupeřů. Tentokrát se však větší dramatičnost přenesla i do skóre, v němž pokud se nepletu, se ve vedení vystřídaly oba celky. Jista je ta, že nakonec se z výhry jako v prvním vzájemném duelu mohla radovat Lhota, díky čemuž obsadila konečné 3. místo.

z.11-finále: Sebranice – Šošůvka 4:1(1:1, 1:1) 2 R.Bednář, Kubín, Pinkava – Maňoušek

Ani finále nevybočilo z herní vyrovnanosti v měření sil letošního play-off, alespoň tedy v základní hrací době. Pokud vám do vedení šly Sebranice po tvrdé střele Romana Bednáře, nejlepšího střelce turnaje, ale neradovali se z něj dlouho, protože po chvilce byl stav srovnán. V dalším průběhu se střelci dlouho nemohli prosadit, až v prodloužení se střelci opět probrali, a to však pouze na straně Sebranic, kteří tak dokráčeli díky týmovému výkonu, podpořenému kvalitními individualitami jak brance, tak v poli, k třetí výhře v historii turnaje, což se jim podařilo během posledních čtyř let. Takže o favoritu příštího ročníku není pochyb;-).

Individuální ceny: nejlepší střelec – Roman Bednář (Sebranice) 7 branek, nejlepší brankář – Dominik Zmeko (Šošůvka), nejlepší hráč(ka) – Edita Setničková (Bejvalý LPP). Toto ještě krátce doplním - loni se stal nejlepším brankářem M.Šebek ze Sebranic, když obsadili 4. místo, ale dostal neskutečných 16 branek, to letos obdržel jedinou (!), což na obhájení této trofeje zřejmě nestačilo;-). A k volbě nejlepšího hráče - jistě by se našli lepší v doslovném podání, než koho jsme určili, ale víceméně symbolické gesto ocenit odvahu a též vůbec ne špatný výkon první v historii turnaje startující hráčky, myslím, že prošlo hladce;-). Ještě si dovolím vzpomínku (tedy pouze tady, na turnaji to nezaznělo) na letos tragicky zesnulého Martina Šustra, který několikrát na našem turnaji hrál, a podílel se na nejednom úspěchu svého týmu; život holt přináší i smutné okamžiky, které nelze vrátit...

Co dodat? Nejprve chci poděkovat zúčastněným týmům, přestože se nehrálo jen v rukavičkách, nakonec i na nějaké to poštuchování došlo, tak nedoznalo to velkých excesů. A tedy že povětšinou dokázali hrát fér. O rozhodčím jsem se krátce zmínil výše, tak snad až na tu drobnost, si opět vedl dobře; jednoduše, když uznám, že mi druhý nechce škodit záměrně, dá se i nějaká ta jeho chyba snadno přejít. Co se týče zranění, tak se mi doneslo, že druhý den na pohotovosti byli dva hráči, tak snad to nebude vážné a spraví se to. Poděkování na závěr všem, co se podíleli na organizaci turnaje, přípravě občerstvení (letos na mě zbyl poslední bůček, byl výborný, tak třeba zase za pár let to prověřím), údržbě hřiště a příchozím divákům. Snad to mělo a má stále cenu. Díky!!

 

Sestavy zúčastněných družstev:

Kripl tým Drnovice: Martin Husák – 2 Stanislav Menšík, 3 Pavel Valenčík, 6 Vlastimil Borek, 7 Michal Vichta, 8 Michal Borek, 9 Jaromír Komárek, 10 Tomáš Opluštil, 11 Pavel Bednář, 12 David Prudil, 14 Petr Vrbka (o 5. místo za Zbraslavec)

Bejvalý LPP Lhota u Lysic: 1 Ladislav Měcháček – 3 Alois Zeman, 5 Lukáš Miksan, 6 Jan Setnička, 7 Roman Dvořáček, 8 Pavel Jonáš, 14 Ondřej Španěl, Edita Setničková

Sebranice: 1 Michal Šebek – 2 Martin Štoudek, 3 Jan Kubín, 6 David Páral (od 2. záp. Vít Bednář), 8 Vlastimil Šmerda, 9 Roman Bednář, 13 Filip Bačovský, 14 Štěpán Pinkava, 47 David Dvořák

Šošůvka: Dominik Zmeko – 2 Petr Doležel, 4 Matěj Kadlec, 6 Michal Zouhar, 7 Tomáš Crhonek, 8 Jiří Maňoušek, 9 Jan Novák, 10 Zbyněk Musil, 11 Tadeáš Kosek, 14 Libor Němec, 16 Luboš Bezděk

KMK Újezd u Kunštátu: 1 Ondřej Šmerda – 2 Robin Vichta, 4 Daniel Všianský, 5 Radek Hnilička, 6 Michal Šamšula, 7 Martin Vodák, 8 Aleš Zámek, 9 Tomáš Macháček, 10 Dominik Banya, 15 Michal Tenora

Zbraslavec: 40 Petr Kubíček (o 5. místo v poli) – 4 Michal Tomandl (o 5. místo v bráně), 10 Filip Adamec, 11 Pavel Blaha, 21 Daniel Ježek, 36 Jiří Křepela, 60 Tomáš Tenora, 66 Pavel Doležel (jen necelé 2 . záp., místo něj část 2. záp. Vlastimil Šmerda a 3. zápas Petr Vrbka)

 

Náhledy fotografií ze složky Pohár STK Zbraslavec 2022