Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tenisový turnaj dvouhry - neděle 16.8.2020

  Na začátek shrnu už celkem tradiční účastnické peripetie: sms-kou jsem oslovil potenciální široké pole hráčů (20), z nich se jich jen malá část ozvala do 1 dne (6 se pak neozvalo vůbec) a do soboty podvečera se mi nahlásili pouze 4 účastníci, Za tohoto stavu jsem den předtím vážně zvažoval, že turnaj zruším, což jsem teda nechtěl, tak jsem v sobotu apeloval na některé z těch, kteří se dosud neozvali, zda nepřijdou. Podařilo se přesvědčit sice už pouze jednoho (a to hlavně zásluhou Tomáše), přesto jsem byl odhodlán turnaj uskutečnit i v pěti hráčích. Na poslední chvíli se ještě přidal Bezďa, který dokonce na moji radu přijel busem a vlakem do Skalice, což předtím tvrdil, že je nelidský (což bych teda viděl trochu jinak), ale za to, že přijel a obzvlášť za pomoci IDSky, ho zde musím pochválit! Ještě malé povzdechnutí k Peťovi ml., který dvakrát změnil rozhodnutí o předchozím oznámení, že přijde. V neděli pak ještě Tomáš naznačoval, že by mohl přijet též Mikulda, třebas později. Účastníků bylo nakonec 6, nikdo další v průběhu turnaje už nedorazil. Pro zajímavost z loňských šesti účastníků hrál jediný-Tomáš T. Počasí nám i letos přálo, když bylo po celý den skoro jasno a teplota odpoledne kolem 27°C.

  Systém byl stejný jako v předchozích dvou letech, kdy se hrála základní část (každý s každým) na super tie-break a následně vyřazovací, do níž postoupili všichni. Čtvrtfinále se hrálo také ještě na STB, semifinále pak na set od stavu 2:2 (tj. v podstatě na čtyři hry), finále na 1 set, o 3.m opět jen na čtyři hry.

  V začátku měli navrch favorité (pokud se nějaké takové rozdělení dalo udělat), přestože někteří hráči jako Martin a Pavel tvrdili, že několik let tenis nehráli, a nevěděl jsem tedy, čeho jsou, či byli schopni. Každopádně suverénně si vedl Bezďa, přestože v prvních třech zápasech prohrával jednou 3:2 a dvakrát 4:2, pak už nedal soupeřům šanci. Podobně se v prvních třech duelech vedlo Radimovi, když svým třem prvním soupeřům dovolil max. 4 body. V některých zápasech se trápili oba hráči, jako třeba já proti Tomášovi, v méně jich se hrál povedený tenis z obou stran, což s předchozí tenisovou průpravou u nás všech, s výjimkou Bezdě, nebylo s podivem. Výrazně od předchozího průběhu vybočila jen šestá série, v níž favorité měli slabší chvilky - Radim prohrál s Tomášem a Bezďa porazil Pavla až v prodloužené koncovce. Obzvlášť nevyrovnaně se mi jevil Martin, který odehrál asi nejlepší svůj zápas paradoxně proti Bezďovi (,jenž jistě nehrál laxně), v jiných zápasech totiž kazil nepoměrně častěji. Čtvrtfinále přineslo jednu výhru hůře postaveného hráče po základní části, ale v případě nevyzpytatelné hry obecně, to zas takové překvapení nebylo, alespoň jsem žádné velké zklamání (stejně jako přílišné nadšení) ve výrazu hráčů nezaznamenal. Semifinále přinesla snad ještě menší dramata, neb kazili daleko více prohrávší hráči a nakonec i finále mělo celkem jednoznačný průběh, jelikož Radim na tom nebyl fyzicky natolik dobře, aby i přes kvalitní údery ubojoval nad sebevědomě a povětšinou precizně hrajícím Bezďou potřebné množství bodů. Signifikantní bylo myslím, když i výborně umístěný razantní úder Bezďa dokázal vrátit až člověk žasl, čímž byl Radim nucen odehrát podobně kvalitní další a jak víme, to obvykle nejde donekonečna. V tomto Bezďa jasně ukázal herní převahu, pročež bylo těžké s ním držet krok hlavně dlouhodobě, v každé výměně. Stal se tak poprvé na našem turnaji vítězem zcela po zásluze.

  Na závěr připojím už jen obvyklá poděkování všem zúčastněným za hru, či za divákům za podporu, jež se též objevila. Michalovi Štoudkovi za zajištění bečky a výčepu. Máti za přípravu pokrmů, z nichž jsme pro rychlý průběh nakonec výbornou vajíčkovou pomazánku ani neochutnali. Tak snad zase příště s nemenším herním zápalem navi!

záp.

stupeň

1. hráč

2. hráč

výsledek

1

I

Martin Svěrák

Radim Křepela

[3:10]

2

 

Jiří Křepela

Pavel Macháček

[10:6]

3

II

Tomáš Tenora

Luboš Bezděk

[5:10]

4

 

R.Křepela

J.Křepela

[10:4]

5

III

M.Svěrák

T.Tenora

[10:7]

6

 

P.Macháček

R.Křepela

[3:10]

7

IV

T.Tenora

J.Křepela

[10:12]

8

 

L.Bezděk

M.Svěrák

[10:7]

9

V

P.Macháček

T.Tenora

[5:10]

10

 

J.Křepela

L.Bezděk

[4:10]

11

VI

T.Tenora

R.Křepela

[10:7]

12

 

L.Bezděk

P.Macháček

[15:13]

13

VII

P.Macháček

M.Svěrák

[10:3]

14

 

R.Křepela

L.Bezděk

[5:10]

15

VI

M.Svěrák

J.Křepela

[7:10]

Pořadí: 1. Luboš Bezděk 5-0, 2. Radim Křepela 3-2, 3. Jiří Křepela 3-2,
4. Tomáš Tenora 2-3, 5. Pavel Macháček 1-4, 6. Martin Svěrák 1-4.

16

QF

T.Tenora

P.Macháček

[6:10]

17

QF

J.Křepela

M.Svěrák

[10:7]

18

SF

L.Bezděk

P.Macháček

4:1

19

SF

R.Křepela

J.Křepela

4:1

20

Finále

Luboš Bezděk

Radim Křepela

6:2

21

o 3.m.

P.Macháček

J.Křepela

1:4

 

Náhledy fotografií ze složky Tenisový turnaj Zbraslavec 2020 dvouhry