Jdi na obsah Jdi na menu
 


  Poslední dvojkolo jsme začali v sobotu s tradičním soupeřem v Mokré. Po dohodě Petr Krása nejel, a tak dostal znovu příležitost Honza Sekanina. Na místo jsme tentokrát dorazili trochu dřív, tak byl ještě čas na kafe na benzince. Probrali jsme strategii a naše možnosti a vydali se na zápas, ve kterém jsme rozhodně nebyli favorité. Tak jsme pod dojmem, že nemáme co ztratit, zaměnili obvyklé pořadí nasazení hráčů našeho mužstva.

  Do čtyřher jsme nastoupili jako obvykle, tedy na jedničku Zdenek Moravec s Honzem a dvojku, já s Lubošem. Kluci prohráli první set snad 1 a možná i to sehrálo roli v dalším vývoji, neboť naši kluci podali v dalších setech velmi dobrý výkon a dokázali s Kvapilem a Martinem Vojtěchem nečekaně vyhrát 3-2. Já s Lubošem jsme rovněž prohráli první set, ale pak jsme vyhráli tři po sobě, tedy celkem 3-1. Takže po čtyřhrách nečekaně 2-0 pro nás!!!

  První kolo dvouher zahájil tentokrát Honza s Tomášem Vojtěchem a prohrál 0-3, pak Zdenek nastoupil proti Martinovi Vojtěchovi. Rychle prohrával 0-2, ale po té vyrovnal na 2-2 a prohrál až po velkém boji 12 v pátém setu. Do třetího zápasu jsem nastoupil já proti Kvapilovi, kterého jsem ještě neporazil. A tak možná i pod dojmem toho, že opravdu nemáme co ztratit, jsem tentokrát pátý set vyhrál. Celkem tedy 3-2! Pak nastoupil Luboš proti Patákovi a po vynikajícím výkonu vyhrál i on v pěti setech, tedy 3-2. A tak jsme i po prvním kole vedli o dva body 4-2. Rovněž trochu překvapivě, alespoň pro mne!!

  Druhé kolo zahájil Honza s Martinem Vojtěchem. Vedl si o poznání lépe, a i když dva sety byly přes deset, tak to na bod nestačilo. Pak Zdenek po velmi dobrém výkonu porazil 3-1 Kvapila. Já mezi tím nastoupil proti Patákovi. První tři sety byly velmi vyrovnané, a i když jsem v koncovce třetího setu hrál velmi aktivně, soupeř se velmi dobře bránil a vyhrál dramatickou koncovku plnou pohledných výměn. To ho zjevně uklidnilo a ve čtvrtém setu mě přehrál a zaslouženě zvítězil 3-1. Pak ale Luboš pokračoval ve svých dobrých výkonech a přesvědčivě porazil 3-1 Tomáše Vojtěcha. A tak jsme i po druhém kole drželi překvapivé vedení!!!

  Třetí kolo začal Honza tentokrát s Kvapilem a vedl si doposud nejlépe. 2-1 dokonce vedl a myslím ještě 9-7 v pátém setu. Pak ale Kvapil hlavně díky svým větším zkušenostem dokázal koncovku vyhrát, a tak Honza prohrál 2-3. Když v dalším zápase Zdenek zlepšoval neustále svůj výkon, dokázal dostat zápas s Patákem do pátého setu, ale i on bohužel 3-2 prohrál. Bylo tak na nás s Lubošem, abychom vedení udrželi. Zatímco Luboš celkem v klidu přehrál Martina Vojtěcha 3-0, já si vedl o poznání hůře a prohrál s Tomášem Vojtěchem 3-1. Mrzelo to o to víc, že ve třetím i čtvrtém setu jsem vedl 9-7 a zápas mohl dopadnout přesně naopak... Nicméně v této sérii jsme tři ze čtyř zápasů, byť smolně prohráli a bylo srovnáno na 7-7??? A tak se čekalo, jaké bude rozuzlení tohoto zajímavého zápasu???!

  Čtvrtou sérii začal Honza s Patákem a prohrál tentokrát hladce 3-0. Pak nastoupil Zdenek proti Tomášovi Vojtěchovi. A to byl opravdu velký boj. Zdenek obranář a jeho soupeř také moc neútočil, takže jejich výměny nezřídka obsahovali desítky míčků a sety tak byly velmi dlouhé. Tak dlouhé, že já mezitím stihl celkem hladce prohrát s Martinem Vojtěchem 3-0. A tak jsme najednou 9-7 prohrávali!! Když už jsem já nedokázal udělat kýžený osmý bod, chtěl jsem aspoň řádně povzbudit Zdenka. Ten už prohrával 2-1 a 8-10!! Oba mečboly však dokázal odvrátit a pak v pátém setu obrovskou bojovností dokázal soupeře zlomit a vyhrát 3-2!!! Mezitím, ten den v životní formě hrající Luboš už vedl 2-0. A i když pak jeden set ztratil, dokázal svůj zápas s Kvapilem za výrazné podpory našich hlasivek, 3-1 vyhrát!!! Tedy konečný výsledek 9-9!!! Pro nás super bod z venku, takzvaně navíc!!!

  V tomto napínavém zápase jsme mohli jak vyhrát, tak prohrát, takže bereme remízu nakonec jako spravedlivou vzhledem k vývoji utkání. Vždyť jsme byli jeden míček od porážky 7-10, ale zrovna tak jsme mohli i 10-7 vyhrát. Takže pro nás velké povzbuzení do nedělního veledůležitého zápasu, ve kterém zajíždíme do Velešovic. Navíc bylo v tomto zápase velké pozitivum, že byla konečně dobrá atmosféra, všichni jsme se povzbuzovali a i to nám asi pomohlo k dobrému výsledku, na kterém se každý podílel svojí větší či menší, nicméně důležitou měrou. Byly jsme prostě TÝM!!!

 - - - - - - - - - - - - -

 K poslednímu zápasu podzimu jsme zajížděli v neděli, posíleni dobrým výsledkem ze soboty v Mokré. Tentokrát měl jet i Petr Krása st., který ještě večer svoji účast přislíbil, ale ráno se asi nějak nezadařilo??!! Honza, který měl jet hlavně na čtyřhru a jako rezerva, se podle svých slov docela opotil, když viděl, že Luboš pro něj přijel bez Petra. Chtělo by se říct, že bohužel, ale nakonec, jak se ukázalo bohudík, jsme vyrazili ve stejné sestavě jako do Mokré!!!
 Ve Velešovicích jsme hráli zase po delší době, nebo alespoň tedy já. Nicméně se tam nic nezměnilo. Přivítali nás tam stejní, nám známí hráči a nepříliš dobré prostředí, ale to je pro všechny stejné. Po vzájemném, nutno říci, že přátelském pozdravení s hráči soupeře a nezbytné, byť krátké rozehře mohl začít tento důležitý zápas!
 Do čtyřher jsme nastoupili jako v Mokré, tedy na jedničku Zdenek Moravec s Honzem a dvojku, já s Lubošem. Kluci tentokrát vyhráli první set, ale pak jim už sehraní Spáčilové nedali šanci a naši tentokrát 1-3 podlehli. To my s Lubošem jsme opět první set prohráli, ale pak už jsme soupeřům nedali šanci my. 3-1. A tak po čtyřhrách 1-1! To jen potvrzovalo naše předzápasové prognózy, že se bude jednat o velmi vyrovnaný zápas!!!
 První kolo dvouher zahájil tentokrát Luboš. A potvrdil svoji včerejší formu a 3-0 přehrál Petra Spáčila. Já pak ve druhém zápase prohrál 1-3 s Markem Jelínkem. První set jsem prohrál 10, druhý vyhrál. Kdybych 2-0 vedl, tak snad, ale takhle šel můj výkon spíš dolů a Marek po zásluze vyhrál zbylé dva sety. Pak Zdenek proti Rulíškovi vyhrál první set, ale další sety, ač byly vyrovnané a bojovné z obou stran, vyhrál soupeř. Tento zápas tedy 1-3. Pak nastoupil Honza proti Mrázovi, naše čtyřka proti soupeřově jedničce, alespoň tedy dle dosavadních výsledků vyjádřených procentuální úspěšností hráčů. A soupeř, ani my, se nestačili divit. Honza naprosto suverénně a jednoznačně přehrál svého soupeře 3-0. Dlouho nepamatuji, že by naše čtyřka porazila v prvním zápase jedničku soupeře. A tak po první sérii 3-3!! A napínavý boj pokračoval!! 
 Druhé kolo zahájil Luboš s Markem Jelínkem. Tentokrát nenašel recept na jeho anti systém (hraje s nejpomalejším anťákem) a prohrál 0-3. Já mezitím nastoupil ke svému druhému zápasu s Rulíškem. První dva sety jsem prohrál, ale jak Luboš prohrál, něco mi říkalo, že se začíná „lámat chleba“ celého utkání. A tak, nevím jak..., se mi podařilo otočit zápas na 2-2, a poté z 8-10 v pátém setu a vyhrát 3-2. Ve třetím zápase této série nastoupil Zdenek proti Mrázovi a byť byly sety celkem vyrovnané dokázal soupeře 3-0 porazit. Když pak Honza nastoupil proti P. Spáčilovi a vyhrál suše první set, vypadalo to velmi dobře. Za neustálého povzbuzování pak Honza dokázal přehrát soupeře i v napínavých koncovkách dalších dvou setů. Celkově tedy vyhrál 3-0 a stal se tak pro nás hrdinou tohoto okamžiku!!! Tady někde byl položen základ našeho pozdějšího úspěchu, neboť jsme dokázali otočit ze 3-4 na 6-4!!!
 Do třetího kola nastoupil Luboš proti Rulíškovi a my doufali, že takzvaně načatého soupeře, jak se říká, dorazí. Nicméně ten potvrdil své kvality a zkušenosti z vyšších soutěží (divize) a s Lubošem si poradil, tentokrát tedy 1-3. Já nastoupil ke svému třetímu zápasu proti Mrázovi. A ač jsem celý první set vedl, prohrál jsem ho v koncovce 9. Pak se dva sety bojovalo přes deset a výsledkem bylo, že jsem 2-1 prohrával. Pak jsem se ale dokázal jako v předchozím zápase aktivnější hrou prosadit v dalších dvou setech a dokázal znovu vyhrát 3-2!!! Zdenek pak nastoupil proti vystřídavšímu Tomáši Spáčilovi a ačkoli prohrál první set, pak už si to pohlídal a rovněž aktivním přístupem k zápasu (sem tam i zaútočil) dokázal 3-1 vyhrát!!! 8-5 už bylo nadějné, a to i přes to, že Honza podlehl výborně hrajícímu Jelínkovi 0-3. I když jeho výkon i v tomto zápase nebyl vůbec špatný!!! Konec konců, měl již určitě splněno. .. Tedy 8-6 jsme vedli po třetím kole a naše vyhlídky byly velmi dobré!!!
 Zvláště pak, když na začátku čtvrté série Luboš potvrdil svoji formu a dokázal Mráze porazit 3-1. Vedli jsme už 9-6 a bylo by trestuhodné to nedotáhnout. Já tak nastoupil ke svému poslednímu zápasu proti Tomáši Spáčilovi. První set jsem hladce vyhrál, v druhém prohrál. Ve třetím setu jsem vedl již 8-2, ale soupeř dokázal srovnat na 10-10. Naštěstí jsem jej dokázal vyhrát, protože čtvrtý jsem opět prohrál. 2-2. V pátém setu jsem opět musel výrazně přidat na iniciativě a to vedlo k úspěchu v podobě ten den mého třetího vítězství 3-2 a celkově tedy 10-6!!!!!! Mezitím ještě Zdenek vedl průběžně 2-1 nad Jelínkem.
 Myslím, že jsme jako celek podali nejlepší výkon v dosavadním průběhu sezony. Především co do bojovnosti a vyrovnanosti výkonů všech hráčů. Absolutorium zaslouží za tento zápas Honza s jeho příspěvkem 2 bodů, Zdenek pochvalu za velmi bojovný výkon, který v konečném důsledku znamenal od něj tolik očekávané body. Luboš, že i přes drobné zdravotní potíže podal kvalitní výkon podložený jeho obvyklým bodovým ziskem a já si tentokrát asi vybral tu trošku štěstí, které mi po celý podzim chybělo, a dokázal jsem vyhrát všechny tři pětisetové zápasy!!!
 Zvládli jsme tak zápas, který podle mne určoval čáru mezi úspěšnou a neúspěšnou podzimní částí sezony. Kdybychom totiž prohráli, byly bychom s 19 body na předposledním místě, a to jsme rozhodně před sezónou nechtěli. K větší spokojenosti sice chybí dle mého názoru ještě alespoň jedno vítězství, kterého jsme rozhodně mohli v některých zápasech dosáhnout, ale pro jarní část je úkol jasný, udržet alespoň to osmé místo, které zaručuje setrvání k soutěži.
 Nezbývá než všem hráčům soutěže a vůbec stolního tenisu, jakož i jeho příznivcům popřát vše nejlepší do nového roku a těšit se na další mnohá krásná utkání a setkání u našeho krásného sportu.
Martin Cetkovský