Jdi na obsah Jdi na menu
 


  Dopředu musím uvést, že tento příspěvek nepopisuje konkétní téma VH, ke kterémuž bych se rád vrátil při setkání výboru, ale chtěl bych popsat svoje myšlenky obecné povahy, při této příležitosti mě napadnuvší, jenž mi přijdou zásadní!

  Takže takto – z debaty o stanovení náhrad za cesťáky jsem byl mírně řečeno poněkud rozpačitý. Když nikdo nebyl schopen rozpoznat záměr mého usilování, jenž jsem pokládal za zcela zřejmý, a tudíž jsem jej hned v úvodu více nepřiblížil, později jsem spíše, než se vracet na začátek, zvažoval, jestli mám tuto debatu ukončit, pro čež jsem se nerozhodl, což byla snad další má chyba. Nakonec jsem, nejspíš ze škodolibosti, s údivem zjišťoval, jak se debata rozvíjí. Proč třeba ti, kteří jakožto přijemci náhrad, tak samozřejmě pominuli možnost své svobodné vůle o jejich přijetí a pouze na základě své ješitnosti vysvětlovali motiv svého velkorysého jednání v této záležitosti. No a u ostatních, když tato vyjádření přešli beze slova připomínky.

  Teď ten obecný pohled: Nabízí se otázka jak může potom se svobodou člověk zacházet (usilovat o ni, chránit (si) ji), když ji ani nedokáže rozpoznat? Neodolám, abych nepokračoval. Podle mě tento stav není ojedinělý a, spolu se záměrnými nepravostmi a v neposlední řadě nezájmem o veškeré okolní dění netýkající se přímo jeho vlastní osoby, kterýž nevyznívá nikterak odlišně, poměrně dobře vysvětluje co probíhá na politické scéně či ve společenské rovině v této zemi (jako příklad se pro mě jasně tyčí aktuální úspěchy Zemana a Babiše u voličské základny). Vůbec z toho vyplývající důsledky, jež lze vidět všude kolem, myšleno všechny kauzy prezentované v médiích, zmíněné vystupování politiků, jakožto „vrcholných“ představitelů naší společnosti, se mi už nechce rozvádět i proto, že jen při pomyšlení na to, se mi dělá zle.

  Tolik v krátkosti co může vyplynout z jednoho okrajového tématu jedné nevýznamné sešlosti v zapadlé části naší republiky na konci roku 2016.

 

  Nejspíš my tady chybějící celospolečenský dialog nenapravíme, ale přesto pokud k tomu chcete připojit vlastní názor, či jiný ohlas, například na mnou zvolené místo prezentace, stačí například napsat na můj mail, abych to sem případně vložil, či využít komentáře v menu;-).
 
Jiří Křepela, kebek36@seznam.cz