Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční turnaj Šošůvka 2010

29. 12. 2010

  Šošůvka tentokrát přenechala poháry hostům

  Ales Klečka z Voděrad vyhrál 36. ročník šošůveckého Vánočního turna­je ve stolním tenise. Ve finále si poradil s boskovickým Pačínkem. Domacím borcům letos prostředi moc nesvědcilo, nejlepší z nich, Bezděk, byl až šestý.
  Do Šošůvky se sjela padesat­ka hráču. A seznam přihlá­šených nabízel zajímavá jména. Ať už šlo o hráče boju­jící v krajské soutěži, napří­klad Pačinka z Boskovic ne­bo Klečku s Bednářem z Vo­děrad. Mezi favority nechy­běl Krása ml. ze Zbraslavce a také dvojice bratři Kutilů z Blanska. Domáci přiznivci vkládali svoje naděje hlavně do Luboše Bezděka a také do obhájce loňského prvenství Jiřího Obalila. Samostatnou kapitolou byla účast Zdeňka Daňka ml. hrajiciho divizi za Komořany, tedy tým, který pusobí o tři třidy výše, než je nejvyšši okresní soutěž. A jeho úspěšnost v divizi je témeř 55%! 
  Turnaj se hrál systémem na dvě porážky. Úvodní zápasy naznačily, že domácí prostředí nebude pro hráče Šošůvky zrovna výhodou. Hned šestice našich borců začala porážkou a nevedlo se jim ani v pavouku oprav. První kolo se obešlo bez vý­raznějšího překvapení, ale to druhé přineslo vyřazeni ob­hájci z roku 2009. I diky nepřijemnému losu vypadnul Obalil, jenž nestačil právě na favorizovaného Daňka ml., kterého v tu dobu viděla vět­šina nedělnich účastníků jako jistého vítěze celého klání. To, že turnaj bude ve znamení mladé generace, naznačilo následujicí kolo. Vyřazen byl Švancara, jenž nestačil na Šimona Kutila, ale k naši lítosti padla i dvojice našich nejzkušenějších hráčů. Ševčík podlehl 'Procházkovi z Blanska a Dvořákovi nestačilo k vítězství nad Pačínkem z Boskovic ani ve­dení 2:0 na sety.
  Ve čtvrtfinále došlo na překvapení dne. Klečka z Voděrad poměrem 3:1 na sety zastavil cestu turnajem do te doby suverenního Daňka ml. Rodina Daňků se však do semifinále přece jen podívala. A to zásluhou Daňka st., ten však nestačil na Pačínka, kterému podlehl 1:3. Druhé semifinále znamenalo stopku pro domáciho Bezděka. Ten sice ziskal prvni set, ale další dva patřily rozjetému Klečkovi. Luboš se vrátil do duelu vitězstvím ve čtvrtém setu, ale závěr patřil zástupci Voděrad. Ten poslední sadu vyhrál 11:9 a tím i celý zápas 3:2.
  Finále tak bylo záležitostí Klečky s Pačínkem. Aleš Klečka potvrdil dobrou formu i ve finále a po výhře 3:1 mu zasloužene patřil triumf v letošnim ročníku Vanočniho turnaje.
Kolo poražených bylo v tu dobu v plném proudu (již bez Daňka, který musel z pra­covnich duvodů odjet) a i zde hrála prim nastupujíci gene­race. K zajimavým duelům patřil souboj bratři Kutilů, kde se nakonec radoval mladši Libor. Ten si poté po­radil i s překvapenim turnaje Petrem Vodákem z Jestřebí a na jeho raketě skončil také Bezděk. Ze spodní části pavouku vyšel vítězně Petr Krása ml. Právě tato mladá dvojice si zahrála o možnost vyzvat k duelu o konecné 2. misto poraženého finalistu. Vice se přes prohrany uvodni set dafilo Krásovi, který nakonec zvítězil 3:1. V soubo­ji o pomyslné střibro svedl Krása s Pačínkem vyrovna­nou bitvu, ale zkušenějši zástupce Boskovic nakonec vyhrál poměrem 3:2.
  Do boju ve ctyřhře zasáhlo třiadvacet párů. A našim hráčům se napravit dojem z dvouher příliš nepovedlo ani zde. Hned ve druhém kole vypadli obhájci bronzu z loňska Petlach Mirek-Bezděk a ve čtvrtfinále skončila cesta turnajem i prvnímu nasaze­nému páru Dvořák-Ševčík. Ti v pětisetové bitvě nestačili na pozdějsi finalisty Beneše s Procházkou.
  Semifinále nabídlo výborný stolni tenis. Nejprve Beneš s Procházkou zdolali­Krásu se Švancarou ze Zbraslavce 3:1 a ve druhém střetnutí viděli diváci zřejmě nejlepší čtyřhru dne, kdy bratři Kutilové udolali 11:9 v pátem setu dvojici Klečka-Gyurgiyk. Mladíci z Blanska následně využili své vítězné vlny i ve finále, které ovládli poměrem 3:0.

Stanislav Šindelka
 klecka_sosuvka_2010.jpg