Jdi na obsah Jdi na menu
 


  V sobotu 2. ledna jsme po delší době (já tam byl pouze jednou v roce 2007) vyrazili na turnaj do Vysočan. Sice předběžný zájem projevilo celkem dost borců, tak nakonec vinou různých nepříznivých okolností jsem dal dohromady pouze čtyři lidi včetně mě. Nutno podotknout že se mi jet ani nechtělo, jako alespoň nějaký přínos jsem se v tom snažil najít přípravu na náš brzký duel ve Vysočanech. TakJo. Vezl nás Laďa Švancara, což mu jistě příště oplatíme, a zbývajícími dvěma účastníky byli Petr Krása ml. a Pavel Těžký.

  K samému turnaji – počet účastníků byl něco nad 35, které Laďa, jenž měl na starosti organizaci, rozdělil do osmi skupin, z nichž několik bylo čtyř a zbývající pětičlenné. Postupovali první tři, a při výčtu hráčů, které jsem tam viděl, mi bylo celkem jasný jak dopadnu, takže tohle mě nezajímalo. Při zdhodnocení časového programu se rozhodlo, že se bude hrát na tři sety, což i podle mě byla dobrá volba. My asi jakožto oddíl na konci abecedy jsme figurovali v posledních skupinách. Já byl ve skupině s Pavlem, v té následující byl Petr, a Laďa už nevím, snad v té předchozí. První zápas jsem prohrál s Leošem Dvořákem celkem jasně 0:3(asi 5,7,7), ale ale nervozity jsem se rychle zbavil, takže to bylo fajn. Druhý zápas jsem odehrál s Pavlem, takže samozřejmě taky 0:3 (asi 6,8,3), pak mi los přisoudil domácího Michala Bezděka, který si mě chtěl dát asi mezi dvěma cigaretkama a začátek hodně podcenil, takže jsem vyhrál první dva sety! V dalších jsem bohužel chyboval více než do té doby dělal můj soupeř, takže stav na sety se srovnal. Pak jsem se přece jen trochu zvedl a držel stav vyrovnaný, což soupeř asi neustál a opět chyboval více než je zdrávo. Za stavu 10:8 jsem měl dva mečboly při jeho podání. První jsem nepřijal dobře, takže mu útok přinesl devátý bod. Druhý však byl o dost lepší a Michal útočil do síťky. Dopadlo to teda asi nejen pro mě dosti překvapivě. Sety byly asi 5,6,-6,-7,9. Hups. Na závěr mě čekal Aleš Havlík, kterého jsem už letos porazil, když jsem hrál za déčko proti Blansku E. Čili z toho vyplývá, že jsem měl velmi příhodnou skupinu. Tohle už jsem musel dotáhnout. Sice jsem cítil jistou tíhu odpovědnosti a prohrál první set, ale po jasné výhře ve druhém a těsné v koncovce třetího jsem to přece jen zvládl. Vyhrál jsem 3:1 (asi -5,3,13,4) a postoupil ze třetího místaJ.

  Ostatní naši si vedli celkem podle očekávání, Pavel i Petr, nakonec asi i Laďa bojovali o první místo ve skupinách. Přestože se to povedlou pouze Pavlovi, když v pěti setech porazil Dvořáka, nebyl důvod k nespokojenosti. Petr byl sice z prohry s Adamem Zukalem malinko rozhozen, jak říkal, především z jejího způsobu, kdy měl zápas zcela jasný průběh. Třetí v jejich skupině byl tuším Michael Farkaš z Adamova. Laďavu skupinu vyhrál Jiří Přikryl z Blanska, se kterým Laďa prohrál 1:3.

  Takže play-off. V 1. kole hráli druzí se třetími ze skupin. Já proti Marku Krátkému ze Šošůvky, jako dílčí úspěch se dá brát vyhraný set a vyrovnán z 5:10 ve čtvrtém setu, ale pak už mi další riskantní útok nevyšel a byl konec. Petr v této fázi porazil Michala Zouhara z Rájce a Laďa Švanacra Honzu Svobodu ze stejného oddílu.

  V osmifinále čekal na Petra těžký soupeř v podobě Tomáše Kaluži z Blanska, který na turnaji v Šóvce hrál finále, ale Petr v tuhém boji byl přece jen o malinko lepší a vyhrál 3:1. Pavel porazil Ladě, a jak říkal až překvapivě hladce, když ten tentokrát vůbec „nekousal“.

  Ve čtvrtfinále ale oběma našim vystavili jejich soupeři stopku. Pavel bojoval s Liborem Kutilem, který měl zjevně problémy s vyrovnaností výkonu, když třeba čtvrtý set prohrál asi 2, ale v pátém už zase Libor míčky nevyhazoval a v úvodu naopak vedl 6:0. Dál sice Pavel náskok stahoval, ovšem při stavu 4:7 několikrát chyboval on a bylo to 4:10, což už bylo skoro nemožný zvrátit. Nakonec tento set prohrál 7:11. Petr hrál proti Lukáši Svobodovi z Blanska a když vyhrál 1. set, zdálo se že je je na dobrá cestě do semifinále. Ovšem pak soupeř hrál lépe a další tři sety byl lepší a zaslouženě všechny vyhrál. Zrodily se ovšem i další zajímyvé výsledky. Luboš Bezděk nestačil na mladého Adama Zukala a dál šel i další domácí borec Ondra Zouhar, který porazil J.Přikryla.

  Semifinále dvouher tak bylo bez naší účasti. Střetli se v něm Zouhar – Svoboda a Zukal-Kutil. Vyhráli možná překvapivě, ale určitě zaslouženě oba domácí borci. Finále bylo opravdovým vyvrcholením turnaje. Adam Zukal v něm v dramatickém pětisetovém zápase porazil svého staršího kolegu Ondřeje Zouhara. V zápase o třetí místo měl motivaci pouze Svoboda, který lehce porazil Kutila.

  Čtyřhry se začaly hrát už během turnaje dvouher a hrálo se na několuk tříčlenných skupin z nichž první dvě dvojice postupovali do dvanáctičlenného pavouka. Já jsem hrál s Laděm a díky taktické hře a za přispění obrovské dávky štěstí ve čtvrtém setu při mečbolu soupeře jsme porazili dvojici Roman a Miroslav Žáčkovi. Ve druhém zápase jsme pak jasně prohráli s Leošem Dvořákem a Martinem Polívkou 0:3. Petr s Pavle oba zápasy ve skupině vyhráli a postoupili tak přímo do čtvrtfinále. Já s Laděm jsem si střihli osmifinále proti Ondřeji Zouharovi a Aleši Přikrylovi. Jelikož tito nakonec celou soutěž vyhráli, tak je jasný jak to dopadlo – bez problémů 0:3. Mohu jen zmínit, že jsem chvílemi žasl jaké údery dokázali oba naši soupeři zahrát. Při troše škodolibosti bych mohl něco v tomto smyslu napsat i o Laďově hře, ale nebudu kazit všeobecně pozitivní dojmy, které jsem si nakonec z celého turnaje odnesl!

  Ve čtvrtfinále nevím koho Pavel s Petrem porazili, ale v semifinále si celkem jasně poradili s Dvořákem a Polívkou, kteří jak už to bývá nehráli tak sebejistě jako proti nám. No a finále už jsem předeslal jak dopadlo. Naši myslím vyhráli první set, ale soupeř byl prostě dnes lepší a svoji výhru korunoval ziskem čtvrtého setu 11:9.

  To je vše. Bylo to fajn, tak snad zase jindy, kluci dostali oficiální pozvání na turnaj do Němčic, u mě možná zase za několik letJ.

 

Náhledy fotografií ze složky turnaj Vysočany 2016